- Dit evenement is voorbij.
We openen deuren naar de ruimte!
17 mei 2021 20:00 - 21:00
Het ontstaan van leven in ons zonnestelstel
Op 18 februari jl. landde de Perseverance, een rijdende robot, op Mars, om daar onderzoek te doen. Jullie hebben vast het spannende moment gezien dat de robothelikopter voor het eerst opsteeg op Mars. De missie is gericht op het vinden van organisch materiaal. Dat zijn de bouwstenen van leven. Organische moleculen worden overal in het heelal gevormd. Vanavond staat de vraag centraal of die organische moleculen uit de ruimte een rol gespeeld hebben in het ontstaan van het leven op aarde. Welke open vragen liggen er op dit gebied? Is het zo voor de hand liggend als het op het eerste gezicht lijkt?
Inge Loes ten Kate, Universitair hoofddocent planeetwetenschappen en astrobiologie, zal op 17 mei ingaan op de huidige staat van dit onderzoek, met een kleine blik op Mars. Zij had als meisje van tien al een enorme interesse in de ruimte en wilde daar haar werk van maken. Ze behaalde een master-/ingenieursdiploma in Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, waarna ze promoveerde in de sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden. Hierna heeft ze vijf jaar bij NASA Goddard Space Flight Center in de VS gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende ruimte-instrumenten, waaronder een instrument dat nu nog onderzoek doet op Mars, aan boord van de Curiosity rover.
Na vijf jaar NASA en een jaartje aan de Universiteit van Oslo, kreeg ze een baan aan het departement Aardwetenschappen van de Universiteit van Utrecht, waar ze haar eigen onderzoeksgroep heeft en planeetwetenschappen doceert.
Wil je alvast een voorproefje van het onderwerp, kijk dan op de LinkedIn-pagina van Inge Loes. Daar vind je een link naar een college van haar en naar een uitzending van Het Klokhuis waarin ze uitleg geeft over de vorige Marsmissie (start op 8 min 43).
Aanmelden
Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor dit evenement.