Elf dagen meedraaien in een cultuur die ver afstaat van de onze. Waar homo- en transseksualiteit verboden is. Waar bij huisbezoek de mannen op de bank zitten en de vrouwen op matjes op de grond. Waar de rol van de kerk in de gemeenschap enorm groot is en waar kinderen op school en thuis nog geslagen worden. Maar ook een cultuur waar nog veel saamhorigheid is en waar de mensen gelukkig zijn met niets. Een samenleving zonder social media. Hoe ervaar je dat als westerling?
In februari hebben Susanne van de Koevering (conrector vwo), Delphine van Dam (leerling uit 4 mavo) en Sophie van Leeuwen (leerling uit 6 vwo) vanuit hun school, Christelijk College De Populier in Den Haag, met Edukans een reis naar Oeganda gemaakt. Met een groep van 33 docenten en leerlingen uit heel Nederland hebben zij op de Luwero Secondary School intensief samengewerkt met docenten en leerlingen daar om de kwaliteit van het onderwijsprogramma in dit ontwikkelingsland te verhogen.
Op 17 april hebben Susanne, Delphine en Sophie hun ervaringen met ons gedeeld. Wat maakte indruk? Waar liepen zij tegenaan? Wat heeft hun bezoek teweeggebracht op die school? En welke impact heeft deze reis op hun eigen leven?
We zijn met elkaar in gesprek gegaan over onze eigen ervaringen met landen en situaties waarin we door cultuurverschillen tegen grenzen aanliepen. Hoe gingen/gaan we daarmee om? Pas je je aan? Ga je op je strepen staan? Ga je de discussie aan?
De avond was een indrukwekkende verbeelding en verwoording van wat een reis naar een ander continent, een andere cultuur met je doet, hoe jong of oud je ook bent.
En de reis is nog niet voorbij: op 6 juni organiseert De Populier een sponsorloop om geld op te halen voor de Luwero Secondary School. Meer informatie én de mogelijkheid om geld te doneren zijn via deze link te downloaden.
Marita en Joke