Vertrouwen

Vertrouwen

Vandaag las ik in de Volkskrant een column van een huisarts die het had over witte boordenagressie in de spreekkamer. Mondige, vaak hoogopgeleiden mensen, die op subtiele, maar aandringende wijze hun doel proberen te bereiken. In de column ging het over iemand die een verwijzing wilde naar een andere arts waar de huisarts zelf geen indicatie toe zag. Mijn partner is huisarts dus dit onderwerp komt vaak voorbij aan de keukentafel. Mensen die niet vertrouwen op de kennis en het sterk ontwikkelde pluis/niet pluis gevoel van huisartsen en standaard doorverwezen willen worden. En dan soms ook dreigen met de tuchtrechter als een arts niet snel genoeg meebeweegt. De makkelijkste oplossing op dat moment is de verwijzing geven: patiënt tevreden de deur uit en de arts kan weer verder. Gelukkig doen veel artsen dat niet, want ze zijn geen afhaalloket, maar een zorgprofessional met een poortwachtersfunctie. 

De makkelijkste oplossing in een bepaalde situatie is niet altijd goed voor het grotere geheel. Er is al een personeelstekort in de zorg dus kritisch blijven kijken naar nodige en onnodige zorg is van groot belang om de echt nodige zorg te kunnen blijven leveren. Een mondige burger is fijn, maar ook die zal regelmatig moeten afgaan op het oordeel van een professional, in welk vakgebied dan ook. Dat is moeilijk. Je ‘lot’ in handen van iemand anders leggen. Daar is echt wel vertrouwen voor nodig. 

Tegenwoordig worden vloggers soms eerder geloofd dan medische experts (als die al om hun mening gevraagd wordt). In het nieuws is de laatste weken ook de (des)informatie over anticonceptie die door vloggers verspreid wordt en door veel social media gebruikers voor waar wordt aangenomen. Arjan Lubach heeft er in zijn avondshow van 27 september 2023 een hilarisch item van gemaakt. Kern van waarheid is wel dat de kennis die er is niet terecht komt bij de doelgroep. Websites met moeilijk te onthouden namen en grote lappen tekst spreken de jonge doelgroep niet echt aan. 

Bovenstaand verhaal geldt niet alleen voor het medische domein, maar kun je ook toepassen op onderwerpen zoals klimaat, immigratie en onderwijs. Veel mensen hebben een mening, niet altijd op feiten gebaseerd en hun doelgroep neemt dit als waarheid over. Aan de experts om dit ‘nepnieuws’ te weerleggen. Ga er maar aan staan. 

Bij HVN hebben we meestal geen vloggers als spreker, maar echte experts.  Zij nemen ons iedere keer mee in een voor ons nieuw gebied. Daarna zijn we geen expert, nog lang niet, maar we hebben wel net iets meer informatie waardoor we ons waarschijnlijk realiseren dat we nog maar heel weinig weten. 

Ik kijk nu al uit naar de HVN avond in oktober die gaat over groene biotechnologie (zie apart nieuwsbericht). Voor mij is dat een terrein waar ik erg weinig van af weet. De HVN avond is in de herfstvakantie, maar als je niet weg bent, probeer dan te komen, want het wordt vast en zeker heel interessant. 

Hopelijk tot dan!

Judith Jansen
Voorzitter HVN